3D Filament bewaren in een Vacuumzak

Hoe kan je Filament het beste bewaren?

Filament voor de 3D printer kan het beste bewaard worden in een vacuümzak. Zo voorkom je dat het filament kwaliteit verliest.

De meeste soorten Filament zijn in meer of mindere mate hygroscopisch, dit betekent dat het water uit de lucht onttrekt waardoor de samenstelling van het Filament veranderd. Vaak resulteert dit in problemen tijdens het printen doordat het Filament broos wordt en je dus een grotere kans hebt op breuk van het object wat je hebt geprint.

Door Filament van de printer af te halen en op te slaan in een vacuumzak voorkom je dat het filament vocht uit de lucht onttrekt of uitdroogt en daarmee blijft de kwaliteit van het Filament langer goed.Veel voorkomende problemen waar je last van kunt krijgen als het Filament langere tijd op de printer heeft gehangen in plaats van Filament vacuüm verpakken zijn:

Printkop 3D printer verstopt, dit komt omdat de smelt temperatuur van het Filament anders wordt op het moment dat er vocht in het Filament heeft kunnen trekken.
Filament knettert tijdens het printen, knetterende geluid tijdens het printen komt doordat de waterdruppels die door het Filament zijn opgenomen, tijdens het printen verdampen. Dit kan een knetterend geluid veroorzaken.
Filament breekt, doordat het Filament vochtig is geworden is de kans groter dat het filament breekt tijdens het printen. Het filament wordt namelijk broos door de opname van vocht.
Filament past niet meer goed in de printer, doordat het Filament vocht heeft opgenomen uit de lucht zet het Filament uit, waardoor de diameter dikker kan worden. Dit kan ertoe leiden dat het Filament niet meer goed in de printer past.

Oplossing om kwaliteitsverlies van Filament tegen te gaan:

Door Filament direct van de printer af te halen als je klaar bent met printen en in een vacuumzak vacuüm te zuigen blijft de kwaliteit van je 3D inkt langer op een hoog niveau. Het vacuüm verpakken van Filament zorgt ervoor dat er geen vocht uit de lucht kan worden onttrokken door het filament. Simpelweg omdat er geen lucht meer bij het filament kan komen, dus ook geen vocht. Verder voorkom je uitdroging bij Filament wat daar gevoelig is voor uitdroging, zoals PET Filament.

Welke vacuumzak kan ik het beste kopen voor Filament:

Voor het opbergen van een rol Filament kan je het beste de vacuumzakken voor Filament van 40x60cm gebruiken. In deze een zak passen de meeste standaard Filament rollen. Deze vacuümzakken kun je het beste vacuumzuigen met een vacuüm handpompje, dan kan je namelijk het beste bepalen wanneer er voldoende vacuüm is bereikt in de zak. De zakken kunnen ook worden vacuüm gezogen met behulp van een stofzuiger, maar het nadeel daarvan is dat je de zak ook net te strak vacuüm kunt zuigen waardoor de rol wordt krom getrokken of de zak wordt stuk getrokken. Wil je meerdere rollen in één zak opbergen, dan kan je eventueel grotere vacuümzakken kopen, hier passen meerdere rollen Filament samen in.


We willen graag cookies plaatsen, Is dat akkoord? Ja Nee Bekijk ons Privacy Statement voor meer informatie »